Duurzame Energie

PV-panelen + Zonnecollector

PV-panelen + Zonnecollector

Sinds eind september liggen er 6 PV-panelen op mijn dak. En ondanks het “donkere” jaargetijde staat er nu toch al 50 kWh op de teller. Deze 9,6 m2 is goed voor een opbrengst van zo’n 1225 kWh per jaar, dat is ± 45% van ons jaargebruik. De overige 55% komt van de opbrengst van de windmolens van De Windvogel. Een energie-coöperatie welke inmiddels 6 molens in het bezit heeft. Energiebedrijf Anode verzorgd de “zelflevering”, een methode waarbij leden van De Windvogel de stroom van hun eigen molens geleverd krijgen. Het zou rechtvaardig zijn als we over deze energiekosten geen energiebelasting hoeven te betalen. Maar dat politieke en juridische steekspel is nog niet gestreden.

Naast de recent geplaatste pv-panelen ligt er al 15 jaar een zonnecollector op mijn dak. Het warme water wordt zo nodig door een HR-ketel naverwarmd. Om de capaciteit optimaal in te zetten gebruiken we het warme water, naast keuken en badkamer, ook om de wasmachine en de vaatwasser te vullen.

Waarom vertel ik u dit? Om u te laten nadenken over het laten plaatsen van zonnepanelen en/of een zonneboiler op uw woning of bedrijf. En om u aan te moedigen om lid te worden van De Windvogel (www.windvogel.nl) Een goed voornemen voor het nieuwe jaar!

Adres vlak

DuurzaamBouwAdvies

brug tussen theorie en praktijk


Harrie Lieverse

Beringlaan 4 - 2803 ga gouda
t: 0182537082 m: 0645183420
e: dubo.advies@xs4all.nl
LinkedIn DuurzaamBouwAdvies