Woningverbetering

Verlaging woonlasten en meer comfort door energiebesparing


Wat is woningverbetering

Woningverbetering wordt veelal geassocieerd met energiebesparing. Dat is ook een belangrijk onderdeel van woningverbetering. Je kunt het ook in een breder perspectief bekijken.Het kan handig en voordelig zijn om te kijken naar onderhoud, uitbreiding van de woning of het levensloopgeschikt maken van de woning en daarbij meteen te letten op energiebesparing. Isolatie resulteert niet alleen in een lagere energierekening, maar verhoogd ook het comfort. Daardoor kan de thermostaat vaak nog een graadje lager.

Quick-scan plus Basisadvies

DuurzaamBouwAdvies begint met een Quick-scan van uw woning. Aansluitend inventariseren wij uw wensen in een persoonlijk gesprek. Wilt u uw huis energiezuiniger maken, al of niet in combinatie met een verbouwing? De zolder opknappen of onderhoud laten uitvoeren?

Geïsoleerde woonzolder

Geïsoleerde woonzolder

Aan de hand van een inventarisatie en uw wensen stellen wij een advies op met daarin de te nemen maatregelen. Bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie, plaatsen van dubbel glas, aanpassen van ventilatie en verwarming en het toepassen van zonne-energie. Dit basisadvies wordt met u besproken, evenals de mogelijkheden van een Aanvullend Advies.

Maatregelen woningverbetering

Algemeen:
Indachtig de Trias Energetica begint energiebesparing bij het beperken van het verbruik. Dat houdt in het isoleren van de thermische schil, dak, gevel en vloer. Stap twee is: gebruik duurzame energie, zon, wind of bodemwarmte. Stap drie: gebruik de dan nog nodige fossiele energie zo efficiënt mogelijk door hoog rendement installaties toe te passen. In de praktijk worden stap 2 en 3 nogal eens omgewisseld. Zolang het isoleren van de schil maar stap 1 blijft is dat omwisselen bij renovatie geen probleem.

Energiebesparing woning

Energiebesparing woning

Isolatie:
Warmteverlies door het dak is over het algemeen groter dan door de gevel. Het dak is vaak makkelijker (aan de binnenzijde) van isolatie te voorzien. De gevel na-isoleren kan door isolatie in de spouw te laten aanbrengen. De isolatiedikte wordt bepaald door de breedte van de spouw. [Oudere woningen hebben vaak geen spouwmuur. Dan dient er gekozen te worden voor isolatie aan de buitenzijde of aan de binnenzijde van de gevel.] Enkel glas en oud isolatieglas vervangen door HR++ isolatieglas. Bij grote glaspuien is zelfs te overwegen om drie-laags glas toe te passen.

Installaties:
CV-ketel van 15 jaar of ouder vervangen door een HR-ketel. Aan te bevelen is om een zonneboiler te laten plaatsen. De mechanische ventilatie kan energiezuiniger gemaakt worden met een nieuw type ventilator. Ventilatie door middel van roosters en klepramen kunnen vaak beter regelbaar gemaakt worden om onnodig warmteverlies te voorkomen. Door het aanbrengen van zonnepanelen (PV-panelen) kan flink bespaart worden op de elektrarekening.

Mogelijke besparing (bij gemiddelde eengezinswoning)

Zoals de kop al aangeeft, besparingen voor een specifieke woning, uw woning, zijn moeilijk te geven. Naast het woningtype is ook de gezinssamenstelling en het bewonersgedrag van invloed op het energieverbruik.
Toch zijn er door ervaring wel enkele cijfers te noemen:

• dakisolatie € 500,- tot € 600,- per jaar
• gevelisolatie € 550,-  per jaar
• plaatsen HR++ glas € 275,- per jaar
• vloerisolatie € 100,- tot € 150,- per jaar
• vervangen cv-ketel door HR-ketel € 100,- tot € 150,- per jaar
• plaatsen zonneboiler € 80,- per jaar
• plaatsen 10 m2 zonnepanelen € 250,-  per jaar

Doe ook eens de energiecheck op   https://www.energieportal.nl/onderwerpen/energie-besparen

Aanvullend Advies

Met het basisadvies in de hand kunt u bij een aannemer of installateur een offerte aanvragen voor de werkzaamheden. Wilt u meerdere offertes aanvragen, of wilt u ook een verbouwing of uitbreiding laten uitvoeren, dan adviseren wij u om een technische omschrijving te laten maken. En eventueel een kostenraming, zodat u weet of de verbouwing binnen uw budget past. Ook deze zaken kan DuurzaamBouwAdvies voor u verzorgen. Om u nog meer  werk uit handen te nemen kunnen wij bij bouwbedrijven en installateurs offertes aanvragen en u helpen bij de beoordeling daarvan.

Tevens informeren wij u over mogelijke subsidies en belastingmaatregelen.
Van alle advieswerkzaamheden ontvangt u van ons een offerte.
U weet dus vooraf waar u aan toe bent!
Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak: Zie de CONTACT pagina

Adres vlak

DuurzaamBouwAdvies

brug tussen theorie en praktijk


Harrie Lieverse

Beringlaan 4 - 2803 ga gouda
t: 0182537082 m: 0645183420
e: dubo.advies@xs4all.nl
LinkedIn DuurzaamBouwAdvies